Wilczy wzrok

Wilk to jedno z najbardziej znanych drapieżników na świecie. Te wspaniałe stworzenia, dzięki swojemu umiejętnemu polowaniu, są w stanie przetrwać w trudnych warunkach naturalnych. Jednym z kluczowych elementów, które pomagają im w zdobyciu pożywienia, jest ich zdolność do widzenia. W tym artykule omówimy, jak wilki widzą świat i jakie są ich umiejętności widzenia.

net

Niewątpliwie ma bardzo wrażliwe oczy, które pozwalają na widzenie w ciemnościach. To właśnie źrenice rozszerzają się, gdy widzą w ciemności, aby wpuszczać więcej światła, zwiększając tym samych im widoczność. Niestety za dnia widzą słabiej niż ludzie, nieostro. Do tego są daltonistami, czyli rozróżniają takie kolory jak szary, niebieski i żółty. Zdecydowaną przewagą jest umiejętność wykrycia ruchu, dzięki czemu potrafią  szybko reagować na zmiany w swoim otoczeniu np. na ruch wśród drzew lub krzaków, co może wskazywać na obecność ofiary lub drapieżnika. Wzrok  to tylko jeden ze zmysłów. Innymi równie ważnymi jest węch i słuch. Węch jest szczególnie czuły i pozwala na wykrywanie zapachów z daleka. To bardzo przydatne w polowaniu na ofiary, takie jak jelenie czy łosie, które mają silny zapach.