Zając polne zwierzę

Czy wiedziałeś, że w Polsce żyje zając, który na dodatek jest pod ochroną?

Tak, tak dobrze czytasz. Jest nim zając bielak, a jego ścisła ochrona powiązana jest z  jego zbyt małą liczebność. Spotkać go jeszcze można na północnym wschodzie.

media nauka

Dlaczego, więc większość z nas nazywa zająca szarakiem?  Może dlatego, że wśród zajęcy jest i taki gatunek najpowszechniejszy zresztą w naszym kraju, charakteryzujący się szarym kolorem i w przeciwieństwie do bielaka nie jest pod ochroną. Niemniej jednak wszystkie zajączki, a w szczególności te małe, są najbardziej uroczymi, futerkowymi stworzeniami, które rozczulą prawie każdego. I tak dobrnęliśmy do momentu, kiedy to takie maluchy nagminnie zabierane są z miejsca, w którym pozostawiła je mama.

Zwierzęta typu zając, królik, sarna to zwierzęta, które przez naturę pozbawione są swojego naturalnego zapachu. Dzięki temu są niewidoczne dla drapieżników. Dotknięte, pogłaskane przez człowieka skazują te zwierzęta na śmierć czy głodową, z tego względu, że matka obawiać się będzie swojego dziecka i nie nakarmi go, bądź możliwością wywęszenia ich przez drapieżniki.

fot. własna

!!! APEL i  PROŚBA !!!

Nie zbieramy dzikich zwierząt, które nie potrzebują naszej ludzkiej pomocy, nie dotykamy, nie karmimy na siłę. Dajmy „dzikim rodzicom ” wykazać się w odchowaniu ich własnego potomstwa.

Idźmy dalej, zając jest stworzeniem roślinożernym, ale będąc jeszcze malcem skazany jest ma pokarm mamy i tu uwaga i ciekawostka. Malec je tylko i wyłącznie dwa raz dziennie (nad ranem i przed wieczorem) i odbywa się to bardzo, ale to bardzo szybko. Po całym tym dosłownie „wstrzyknięciu ” pokarmu, matka oddala się, aby nieproszony wzrok nie namierzył jej miotu (liczba malców od 5-8szt.)

KŁ „RYś” -parkoty

Tym samym możecie domyślić się, że zające nie mają spektakularnych schronisk czy nor. Ich domem jest kotlinka, czyli dołeczek w ziemi.

Przez to, że nie zasypiają na zimę, ich futerko zmienia kolor na jaśniejszy, po to aby wtopić się w zimowy krajobraz. Widowiskowym spektaklem zapewne są parkoty, czyli boksowanie samców o względy samiczki. Pakroty pokazują waleczność, hart ducha, zaciętość, jak również niewiarygodną determinację tych uroczych stworzeń. W marcu (choć różnie już z tym bywa) na świat przychodzą maluchy. W okresie pełnego roku matka zajęczyca potrafi być w ciąży nawet 3-4 razy.

Jej potomstwo w 100% nie zostanie odchowane. Na to ma wpływ nie tylko drapieżnik, ale również i człowiek (opryski na polach, polowania itp.) jak również pasożyty, czy choroby płucne. Może teraz polecimy frazesem , ale nie dla wszystkich ten fakt jest oczywistością – duże zwierzęta rodzą mało dzieci, małe natomiast rodzą więcej, po to aby w przyrodzie została zachowana równowaga.

Na zakończenie, zając to zwierzę:

-szybkie, zwinne i skoczne (widać po proporcji łap tylnych)

– ustawienie w oku źrenicy umożliwia objęcie obszaru nie tylko z przodu ale również z boku i tyłu,

-uszy -to radary na wszystkie dźwięki z otoczenia, zaniepokojony staje słupkiem, a uszu wyprostowane są na sztorc,

– chowając się tworzy nieruchomą grudkę z uszami położonymi po sobie.

– przy dobrych porywach może dożyć nawet do 13 lat.