
Teren występowania dzików jest dość spory, bo prawie cała Europa (wyjątek stanowią: Półwysep Skandynawski, Finlandia i płn. Rosja)
W Polsce – cały kraj. Najchętniej dzik zamieszkuje lasy mieszane, gęste młodniki, obszary z terenami bagiennymi, czy też mokradłami. W ciągu dnia zalegają w ostojach leśnych, zażywając błotnych kąpieli w babrzysku, by nocą wyjść na pola w pobliżu lasu w poszukiwaniu pożywienia.
on-ona-ono czyli kto jest kim?
Zacznijmy od maluchów:

w okresie 3-4 miesięczne zwane pasiakami, a warchlakami zostają do roku
Przelatki – dwuletnie

Wycinki – trzyletnie

Lochy (dziewczyny) – czteroletnie i więcej

Odyńce (chłopaki) – czteroletnie i więcej

Zęby

Szable i fajki
Kły u lochy są słabo rozwinięte tym samym subtelniejsze i mało widoczne z zewnątrz. Odyńce natomiast mogą poszczycić się widocznymi szablami jak i fajkami, budząc tym samym respekt nie tylko u „współtowarzyszy”
Dorosły osobnik jest szczęśliwym posiadaczem 44 zębów.
Zmysłami dominującymi są węch i słuch.
Nazewnictwo typowo myśliwskie przyjęło się częściowo w określaniu poszczególnych „dziczych elementów”- czyli jak co się zwie i gdzie tego szukać
Dzicza dieta
Dziki są wszystkożerne i bez problemu znajdą sobie pożywienie w swoim środowisku w jakim się znajdują.
A cóż znajdziemy w menu takiego dzika, zerknijmy:
- współcześnie prym niestety wiedzie pokarm znajdowany na polach uprawnych : kukurydza, burak cukrowy, owies czy ziemniaki
- właściwa dieta natomiast to: larwy owadów dżdżownic, gryzonie, żołędzie, kasztany, korzonki, jajka czy padlina…
Smacznego 🙂
Pamiętajmy, że dzik w lesie jest naprawdę potrzebny i pożyteczny, chociażby przez fakt wyjadania gąsienic, pędraków czy poczwarek -czytaj szkodników drzew. Buchtując (wzrusza ziemię ryjkiem) jest z stanie dotlenić i spulchnić glebę (jak najlepszy traktor) w jej głębszych warstwach .
I na dziś to byłoby na tyle
A do dzików oczywiście jeszcze wrócimy, bo tu zawarliśmy niewielką tylko część, tych nad wyraz interesujących zwierząt.