Gawron Fanaberia

Gawron

Samica

Przybliżony koszt miesięcznego utrzymania:

Status: Na stałe w ośrodku

Pani Gawronowa (młoda samiczka) o imieniu Fanaberia to najkrócej przebywający z nami pensjonariusz. Trafiła do nas w drugiej połowie sierpnia tego roku. Niestety już niekompletna. Amputacja lewego skrzydła, była dla niej koniecznością ale i też brakiem perspektyw powrót do natury (mogła by się stać łatwą zdobyczą dla drapieżników).

Tak więc, dziki gawron, a raczej gawron odjęty od stada (one zazwyczaj przebywają w sporej grupie) stał się z dnia na dzień członkiem puchaczówkowej rodziny. Przestraszona i nieufna w stosunku do człowieka, ale i zarazem ciekawska oraz mądra jak przystało na rodzinę krukowatych, z każdym dnie przekonuje się o naszej trosce o jej dalszy los. To z nami do końca swoich dni pozostanie.

Fanaberia, bo tak została nazwana – jest ptakiem, którego woliera, zagroda czy klatka nie dotyczy. Przez to, że latać nigdy nie będzie, a przemieszcza się wyłącznie piechotą, może dzięki temu w miejscu ogrodzonym między zamkniętymi wolierami biegać sobie dowoli i odwiedzać inne ptaki i nawiązywać przyjaźnie. Tak, tak zwierzęta również potrafią się przyjaźnić.

Co lubią gawrony? Pewnie w okresie jesienno-zimowym zauważyliście, że gawronów, na terenach miejskich przybywa, zajmując korony drzew tworząc na nich gniazda. Czemu tak się dzieje? w większym stadzie łatwiej znaleźć pożywienie, jak również się obronić. W miastach problemem są ogromne ilości jedzenia, które stanowią bazę pokarmową dla sporej ilości zwierząt w tym i gawronów. Na obrzeżach miast, które graniczą z polem, możemy wypatrzeć jeszcze gawrony idące za pługiem i wyjadające to co ujrzy światło dzienne np. wszelakie robactwo. Nie gardzą ślimakami, drobną zwierzyną, jajkami czy padliną jak również owocami, czy nasionami. Jak zatem łatwo można wywnioskować jest to ptak wszystkożerny. W misce oferowanej przez nas Fanaberii znajdziemy mięso (podstawa), owoce sezonowe typu maliny, jeżyny, jabłka, gruszki czy arbuzy za którymi przepadają, dalej na tej top liście znajdą się orzech czy to włoskie czy fistaszki, tu nie ma większego znaczenia, bo znika to w mgnieniu oka. Kukurydza w kolbie ucieszy, czy z puszki, dynia, cukinia, marchewka, buraki  do tego kasza i słonecznik.

Aktualnie ten podopieczny nie posiada swojego wirtualnego opiekuna, jeśli jesteś zainteresowany pełnieniem tej funkcji, wypełnij formularz zgłoszeniowy.